Fluer i øyet /floaters

”Spindelvev eller fluer i øyet” (floaters) kan nå behandles effektivt og sikkert med laserbehandling

Mange blir sjenert av såkalte fluer eller floaters, som seiler inn foran synsfeltet i øyet. Mange beskriver fenomenet også som spindelvevlignende dotter i øyet og opplever at dette forstyrrer synet til daglig.

Ny laserteknologi (Laser Vitreolyse) gjør det mulig å fjerne floaters i øyet

Fordelen med Laser Vitreolyse er:

Argus Syn er den eneste klinikken i Norge som tilbyr behandling av floaters med laser

Diffuse floaters

Disse skylignende formasjonene skyldes den naturlige aldringsprosessen i øyet. Uklarhetene kan i noen tilfeller behandles med vitreolyse. Det vil imidlertid ofte være behov for en mer omfattende behandling for å oppnå tilfredsstillende resultat.

Weiss Ring floaters

Disse ringformede formasjonene er store, fibrøse floaters som det ofte er lett å behandle med vitreolyse.

Hva er Vitreolyse

Disse forstyrrende uklarhetene, ”slør”, eller fluelignende formasjoner i øyet kan i dag behandles med laser. Dette er en non-invasiv, smertefri prosedyre som kan eliminere disse synsforstyrrelsene. Behandlingen er rask og smertefri. Hver behandling tar normalt 20 – 60 minutter og de fleste pasienter trenger to behandlinger. I enkelte tilfeller trengs flere behandlinger for å oppnå tilfredsstillende resultat.

Hvordan virker Vitreolyse

Behandlingen Vitreolyse gjøres med laserstråler med nano-frekvens. Laser-energien gjør at uklarhetene eller ”floaterne” fordamper og man minsker eller fjerner helt vevet som skaper de sjenerende uklarhetene i synsfeltet.

Hva er Degenarativt Vitreous Syndrom (”floaters”)

I 40 års alderen starter en naturlig endring av glasslegemet i øyet. Når man er ung er glasslegemet klart og fast, men med alderen blir det mer væskerikt og hos enkelte pasienter vil de naturlige nesten usynlige bindevevstrådene der, klumpe seg sammen. Disse fibrene kaster skygger på netthinnen og dette oppfattes da som ”dotter” eller ”spindelvev” i synsfeltet. Denne synsforstyrrelsen har fått den vanlige betegnelsen ”øye floaters”, ”fluer” eller slør.

Hvem kan behandles

Før behandling gjøres en grundig medisinsk øyeundersøkelse. Øyelegen vil da avgjøre om pasienten egner seg for vitreolyse.
De som egner seg aller best er pasienter som har hatt glasslegeme-avløsning og som har gjennomgått en grå stær operasjon. Disse pasientene får tilnærmet 100% reduksjon av det bevegelige ”sløret” i synsfeltet.
Pasienter som har store floaters med myk konsistens og som befinner seg langt fra netthinnen er godt egnet for behandling.
Yngre mennesker (< 45 år), som ser Mouches volantes (forstyrrende ”fluer”) er det foreløpig vanskelig å behandle.

Komplikasjoner og bivirkninger

Det er sjelden man ser bivirkninger eller komplikasjoner knyttet til vitreolyse. Eksempler kan være grå stær eller forhøyet intraokulært trykk. Sjansen for at det skal tilkomme komplikasjoner som kan føre til svekket syn er minimal.

Hva skjer under behandlingen

Vitreolyse er en poliklinisk behandling, så du kan reise hjem kort tid etterpå. Øyet bedøves med dråper. Så legges det på en kontaktlinse. Laserbehandlingen gjøres med et spesialdesignet mikroskop. Under behandlingen vil man kunne observere små mørke prikker eller skygger. Det man ser er at ”floaterne” går over til å bli små gassbobler, som igjen løser seg opp og forsvinner.

Etter behandlingen blir du dryppet med anti-inflammatoriske øyedråper for å unngå irritasjoner.
Hver behandling tar vanligvis 20 – 60 minutter. Det vanligste er at man trenger to behandlinger, men av og til vil det være nødvendig med flere for å få tilfredsstillende resultat.

Hva kan jeg forvente etter behandlingen

Straks etter at du er ferdig kan det hende at du fortsatt ser noen mørke prikker i den nedre delen av synsfeltet. Disse gassboblene forsvinner raskt. Noen pasienter opplever også lett ubehag, rødhet eller forbigående uklart syn rett etter behandlingen.

Hva om vitreolyse ikke virker på meg?

Kliniske studier viser at vitreolyse er en trygg behandling som gir god effekt for de aller fleste pasienter. Hvis det fortsatt er ”floaters” etter behandlingene, kan det være at øyelegen din vil forslå operasjon.

Det finnes ulike operasjonsmuligheter, med utgangspunkt i den diagnosen man har. Operasjonen innebærer at kirurgen fjerner det som er nødvendig inne i glasslegemet for å få ”floaterne” vekk fra synsfeltet. Det som er fjernet blir erstattet med en elektrolytisk saltvannsoppløsning tilpasset miljøet i øyet.

Dette er en operasjon som utføres på sykehus.

Ønsker du mer informasjon om fjerning av «floaters», ta kontakt med en av våre sykepleiere.

Bestill øyelegetime uten henvisning