Snakk med
sykepleier
X

Bli kvitt briller og linser du også!

Snakk med en av våre erfarne sykepleiere om å bli brillefri.

Bestill medisinsk forundersøkelse

Legg igjen ditt telefonnummer, så kontakter vi deg for en time som passer!


Omtrent halvparten av befolkningen har synsavvik som skyldes brytningsfeil i øyet.

Det er tre hovedformer for brytningsfeil. Det er nærsynthet (myopi), langsynthet (hyperopi) og skjeve hornhinner (astigmatisme). Skjeve hornhinner kan forekomme alene, eller i kombinasjon med de to andre brytningsfeilene.  I tillegg får alle når de runder 45/50 år, aldersbetinget langsynthet (presbyopi). De aller fleste brytningsfeilene kan korrigeres med synsoperasjon Man vil da få optimalt syn uten briller eller kontaktlinser.

Årsaken til at synet ikke er optimalt skyldes i hovedtrekk fasongen på ”øyeeplet” En forutsetning for å ha godt syn er at øyet har en krumning og lengde slik at bildet man ser faller perfekt inn på netthinnen like ved synsnerven.

Illustrasjonsbilde om brytningsfeil i øyet

Hvis øyet er litt avlangt, faller bildet foran netthinnen, bildet som oppfattes på netthinnen er ikke i fokus og man er nærsynt. Man ser godt på nært hold, men ikke på avstand. Typiske tegn på at en er nærsynt kan være at teksten på tv er uklart, og det er vanskelig å se veiskilt på god avstand.

Hvis øyet er litt kort, treffer bildet netthinnen før det er kommet i fokus. Det man ser blir uklart fordi man er langsynt. Man ser mest uklart på nært hold og bedre på avstand.

Hvis øyet har ujevn krumning (skjeve hornhinner), blir det flere fokus, man har ofte uskarp syn på flere avstander, man kan for eksempel oppleve skygge på bokstaver og at rette linjer er bøyd.

Når man bruker briller, eller kontaktlinser korrigerer brilleglasset eller linsen for at øyet ikke gir riktig lysbrytning. Når man tar brillene eller linsene av, ser man igjen uklart.

Gå til laserbehandling –